Haveplan lille have – så du gør

Hvis du er en ivrig gartner, der elsker udendørs, behøver en lille have ikke at holde dig tilbage. Hvert udendørs rum kan omdannes til en have, hvor du vil slappe af og tilbringe tid. Alt det kræver er en lille smule planlægning og korrekt brug af rummet. Vælg de rigtige planter og det rigtige layout for at få din have til at se meget større ud, end den er. Vores artikel hjælper dig med at skabe din drømmehave. Nogle tips inkluderer:

 • Planlæg før du planter – for at sikre, at du får mest muligt ud af dit rum.
 • Brug højden på haverummet – bring øjet opad ved at bruge højden på dit rum til at hjælpe med at give illusionen af en større have.
 • Vælg de rigtige planter – planter, der er for ensartede, ser kedelige ud. Tilføj noget variation for at få rummet til at se interessant ud og tilføje noget af din personlighed.
 • Opdel din have i sektioner – har en sektion til planter, en til siddepladser og nogle stier for at give rummet noget formål.
 • Brug plantekasser – plantekasser er en fantastisk måde at tilføje farver til dit rum. De kan nemt flyttes rundt for at ændre det.
 • Reducer haverod – mindre rum ser meget større ud, når de er pæne og ryddelige.

Læs mere – 10 mest populære haveplanter i 2024

Lad os se nærmere på vores haveplan lille have!

Planlæg før du planter

Før du overhovedet sætter foden i din have, skal du planlægge, hvad du vil gøre. Forestil dig, hvordan du vil have din have til at se ud, og de trin, du skal tage for at komme dertil. Tænk over, hvor du vil have de visuelle fokuspunkter til at være, samt hvilket farveskema du vil bruge. Dette hjælper dig med at få mest muligt ud af din bolig.

Brug højden på haverummet

I haver, hvor pladsen er begrænset, skal du bruge den plads, du har til rådighed. Dette inkluderer opad, da det kan få din have til at se meget større ud. Tilføj nogle espalier, så planter kan vokse eller hængende kurve til nogle lyse blomster. Nogle gode klatreplanter omfatter vedbend eller jasmin.

Vælg de rigtige planter

Der er ikke noget mere afgørende end at vælge de rigtige planter til dit rum. Du ønsker at finde en balance mellem forskellige højder og teksturer, uden at det bliver for overvældende. Vælg nogle stedsegrønne planter for at tilføje lidt farve selv om vinteren. Tilføj nogle planter med ekstra højde for at få rummet til at se større ud.

Opdel din have i sektioner

For at hjælpe med at skabe illusionen af mere plads skal du opdele din have i forskellige zoner. For eksempel vil du måske have et opholdsområde, nogle stier, græs og nogle hævede blomsterbed. Dette er med til at skabe fokuspunkter rundt omkring i haven og giver illusionen af rummet.

gardenersworld.com

Brug plantekasser

En god idé at bruge i en mindre have er planter. Urtepotter er gode, da de kommer i en række forskellige former og størrelser, der passer til det rum, du har. Derudover kan de let flyttes for at ændre layoutet. Der er nogle gode muligheder for planter, herunder gamle gummistøvler, spande med smukke potter. Vær kreativ og lad dem vise din personlighed.

Reducer rod i haven

En af de faktorer, der kan få en have til at se øjeblikkeligt mindre ud, er rod. Hvis en have er for fuld, kan den se trang ud. Sørg i stedet for, at din have er ryddelig og pæn. Sørg for, at planter trimmes, og blomsterbed lukkes ofte. Hav et lille skur eller en havekasse til opbevaring af værktøj for at holde dem ude af vejen. Dette får det til at se meget større ud.

Tag væk – Haveplan lille have

Ved at bruge alle vores tips og tricks er du klar til at skabe den perfekte lille have. Det vigtigste er at bruge din plads godt. Se på det unikke layout af din have og identificer spildt plads, som du kan bruge. Dette kan enten være lodret højde eller hjørner af din have, der i øjeblikket er ubrugte. Hver have er unik, så brug vores tips og injicer din personlighed for et strålende design.

Ofte stillede spørgsmål

Kan jeg dyrke grøntsager i en lille have?

Ja, hvis du har lidt plads, kan du stadig dyrke grøntsager. Nogle grøntsager kan endda dyrkes i små, hævede senge eller planter. Store planter til dette omfatter cherrytomater eller salat.

Hvordan kan jeg få min have til at føles mere privat?

Der er mange måder, hvorpå du kan få din have til at føles mere afsondret. Tilføj nogle hække eller klatreplanter med espalier for at blokere din have fra dine naboer. Havemøbler placeret mod vægge eller hegn vil også tilbyde noget ekstra privatliv.

 

  Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i medierne

  Følg boligindretning

  Om inredningsvis

  Inredningsvis er Sveriges mest populære side om boligindretning og livsstil, med tusindvis af læsere hver måned. Maria Ljungström grundlagde Inredningsvis, og hun har et sandt blik for, hvordan man får et hjem til at se luksuriøst og personligt ud.

  Annoncer

  info@inredningsvis.se

  Alle rettigheder forbeholdes - Copyright 2024