Skrämma rådjur – 6 bästa tips

Stop rådyr – 6 bedste råd

Selvfølgelig er de smukke, rådyrene!, men de kan også gøre meget skade i din have og på din grund. Du vil gerne se Bambi på afstand, ikke på græsplænen og gumle på grøntsager og blomster. Hjorte elsker grønne sprøde skud og de skal selvfølgelig have lov til at gumle på deres grønne, men ikke i din have.

Det eneste spørgsmål er, hvad du kan gøre for at forhindre hjorten i at besøge din have? Der er mange tips og tricks, nogle mere baseret på videnskab end andre. Nogle tyr til brutale metoder som pistolmanden Runar Sörgard, Carolas eks, der skød hjorte fra badeværelsesvinduet. Dette er virkelig ikke en god idé, og hjorte har lige så meget ret til at leve som mennesker. Det handler i stedet om at finde metoder, der slipper af med rådyr, og alle kan leve i harmoni.

Her får du nu vores 6 bedste råd til at Stop rådyr og holde haven frisk og grøn.

Stop rådyr tips

1. Fyld rådyr med peber og hvidløg

De fleste dyr, uanset størrelse og interesse for din have, forsøger normalt at undgå stærke lugte og smage. Det samme gælder rådyr. Der er flere krydderier, som du kan sprede i haven for at stoppe dem.

Et gennemprøvet krydderi i denne sammenhæng er hvid peber. Sort peber fungerer sikkert lige så godt. Spred krydderiet rundt i de dele af haven, du frygter mest. Til hvidløg kan du knuse fed, lade dem trække i vand og derefter børste et låg omkring dine planter.

2. Sæt en hjorteforskrækkelse op

Hjorte er byttedyr. De er konstant på deres vagt, og de har følsomme sanser til at opdage fare. Så hvad betyder det, når det kommer til at stoppe dem? Nå, det kan være meget effektivt at sætte en hjorteforskrækkelse op.

De fugleskræmsler, der kan købes, består ofte af en silhuet af en ulv eller et andet rovdyr. Den er i et reflekterende materiale, og den er beregnet til at blive hængt op for at bevæge sig i vinden.

En forskrækkelse (eller to!) som denne kan være en god investering, hvis du vil holde rådyrene ude af din have. Du kan også lave dine egne variationer med ret enkle greb og prøve det gamle klassiske trick med cd’er.

Kan blodmel stoppe hjorte?

Blodmel er en form for gødning. En kombination af blodmel, vand og ammoniak giver en lugt, som hjorte virkelig ikke kan lide.

3. Plant planter, som rådyrene ikke kan lide

Hjorte spiser måske det meste, men der er stadig planter, de godt kan lide at holde sig fra. Nogle planter appellerer simpelthen ikke til disse ellers altædende dyr. Eksempler på planter i denne kategori er:

Liljer
Ældste
Syrenen
Støvdæksel
Morgenfrue
Hortensia
Valmue

Andre planter, der er egnede til at afskrække hjorte, har stærke dufte. Lavendel er et godt eksempel. Den stærke duft gør det svært for dyrene at opfatte andre lugte (f.eks. fra rovdyr!) og så bevæger de sig hurtigt væk.

Kan hjorte ikke lide gule planter?

Der synes ikke at være noget videnskabeligt bevis for, at hjorte ikke kan lide ting, der er gule. I praksis ser de dog generelt ud til at undgå det meste, der er gult.

4. Sæt hegn op eller “usynlig beskyttelse”

Den optimale måde at forhindre hjorten i at gumle på dine afgrøder er at sætte et hegn op. Vi gætter dog på, at man ikke vil have et hegn præcis alle steder, og derfor vil vi foreslå en rigtig smart løsning i form af et “usynligt hegn”.

Opskriften har to ingredienser, nemlig fiskesnøre og et antal pinde. Når du har disse ingredienser på plads, skal du gøre følgende:

Marker de steder, hvor du ønsker at placere dit usynlige hegn, fx ved grundskel
Placer pinde med passende mellemrum
Vikl fiskesnøret rundt om stokkene med i alt tre eller fire omgange fra bund til top

Du har nu skabt en dybest set usynlig barriere. Hjortene forstår, at der er en forhindring, men fordi de har svært ved at se den, vil de ikke forsøge at hoppe over den.

5. Brug et pesticid

Selve ordet pesticid er måske lidt misvisende. Der er midler på markedet, der forhindrer dig i at få ubudne gæster, men det er ikke sådan, at de er fatale.

Hvordan virker pesticider til hjorte? De fleste varianter er baseret på en blanding af talg fra får og almindeligt vand. Af en eller anden grund opfattes lugten fra talgen som meget frastødende. Behandling af både steder og enkelte planter kan således få rådyrene til at vende om.

Kan man bruge urin til at stoppe hjorten?

Du kan bruge både din egen urin og urin fra andre dyr til at afvise hjorte. Der er også færdige midler i sprayform at købe.

6. Opsæt fysisk beskyttelse omkring dine planter

De tips, du har læst indtil videre i denne artikel, handler alle om at forhindre hjorten i at komme ind på din ejendom og komme til godbidderne. Erfaringen viser, at tipsene har en god effekt, men du har selvfølgelig ingen garanti for, at de virker i enhver situation.

Har du nogle planter eller blomster, som du vil beskytte for enhver pris, bør du supplere med fysisk beskyttelse. Hvilken en du har brug for, er i høj grad bestemt af, hvad du skal beskytte.

Exempel:

 • Hönsnät runt odlingar
 • Skyddsnät som övertäckning
 • Nät för övertäckning av pallkragar

Summering – Stop rådyr

Vi hoppas att du kan använda något eller några av tipsen i den här artikeln. Att ha rådjur i närheten av tomten kan verkligen vara en plåga. Prova gärna både två och tre strategier tillsammans för att öka chanserna att få bukt med problemet.

  Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i medierne

  Følg boligindretning

  Om inredningsvis

  Inredningsvis er Sveriges mest populære side om boligindretning og livsstil, med tusindvis af læsere hver måned. Maria Ljungström grundlagde Inredningsvis, og hun har et sandt blik for, hvordan man får et hjem til at se luksuriøst og personligt ud.

  Annoncer

  info@inredningsvis.se

  Alle rettigheder forbeholdes - Copyright 2024