15 bästa julfilmer värda se i repris

15 bedste julefilm værd at se på repeat

Du vidste sikkert, at der er masser af dejlige julefilm at putte sig i, når det sner, og julen nærmer sig. Men hvilke må man ikke gå glip af? Hvad er de bedste udenlandske og svenske julefilm , der giver maksimal julefølelse?

De julefilm, der er de mest populære, og som giver den ultimative julefølelse.

Læs mere: 6 største tik tok-trends julen 2023

Mange af disse vidunderlige film kan streames på forskellige streamingtjenester, nogle udsendes ved juletid på tv for at skabe julestemning og varme. Hvilke film giver dig mest julestemning?

The Holiday (2006)

Dette er blevet en moderne klassiker blandt julefilm!

Handlingen: To helt forskellige kvinder, hvor den ene bor i et hyggeligt engelsk sommerhus og den anden i en faldefærdig Hollywood-villa. Den eneste fællesnævner er dårlige oplevelser med mænd. De to beslutter sig for at skifte hjem, hvilket fører til noget, de hverken ønskede eller forventede, en ny romantik.

Alene hjemme (1990)

Lille Kevin bliver ved et uheld efterladt, da hans larmende udvidede familie tager væk til jul. Det er også her, indbrudstyvene er mest på farten. Kevin har en plan, han vil forsøge at skræmme tyvene væk og narre dem, at der er mennesker derhjemme.

Livet er smukt (1946)

George overvejer at tage sit eget liv. Clarence er en engel, der også har fået til opgave at hjælpe George med at blive en engel. Han hører mange gode ting, som George har gjort for sine venner og sin hjemby. Clarence tager ham med ind til byen for at vise ham, hvordan det ville være, hvis han ikke eksisterede. George indser, at det stadig kan være værd at få mest muligt ud af livet.

Grinchen (2000)

Alle undtagen én i den lille landsby Whoville elsker julen. Grinch hader julen og vil gøre alt, hvad der skal til for at ødelægge den.

Elf (2003)

Buddy blev adopteret af en venlig julemand. Men en dag indser han, at det ikke er så nemt at lave nissehåndværk, selvom han ikke er god til at pakke ting ind og er tre gange højere end alle andre i nisseverdenen. Da julen nærmer sig, beslutter Buddy sig for at lede efter sin biologiske familie.

Den slemme julemand (2003)

Willie T. Stokes er julemanden, der ikke kun er ubehagelig og skaber kaos omkring ham, han er også en småkriminel, der spreder mere elendighed end juleglæde. Han og hans korte medsammensvorne Marcus har en plan om at det stormagasin, de begge arbejder i.

En pære til far fejrer jul (1989)

Længes du efter en dejlig, hjemlig, gammeldags jul, hvor hele familien samles, og sneen langsomt falder i det oplyste hus? Det gælder også Clark Griswald, men som sædvanlig, når han er på farten, går tingene ikke helt, som han havde forestillet sig.

Svenske julefavoritter

Den svenske julefilm, som vi kender den i dag, blev født første gang i 1999 med “Julemanden er far til alle børnene“. Jeg kunne ikke finde en svensk juleklassiker i stil med den amerikanske “Life is Wonderful” (1946) eller “White Christmas” (1954). Der er dog en række prequels, omend for det meste film med lejlighedsvise julescener. Mange film er også tæt forbundet med julen, og mange klassiske film vises ofte i juleferien, såsom Sällskapsresan, Jönssonligan og Änglagård.

1. Julemanden er far til alle børnene (fra 1999)

Jan og Sara bor sammen. Sarah var tidligere gift og har fire hjemmeboende børn: Elin, Rickard, Johanna og Liselotte. Sarah inviterede sin ekspartner over til en juleaftensfest. Mand og nuværende kone/svigermor Åke og Rita (og nabo Marika), Gunnar og Eva, Thomas og Anne, Erik og Pauline og deres børn. Saras mor Signe er også med til festen. Sådan skal en moderne svensk julefilm være, med masser af bonusbørn, typiske temaer som utroskab, racisme og homofobi. Ikke alene er den stilfuld, det er stadig den sjoveste svenske julefilm efter min mening.

2. En vidunderlig fucking jul (fra 2015)

Det er en komedie om en ny alternativ familie, og hvordan forskellige familiesituationer og forhold testes under årets helligste familiedag. Så det er dybest set en gentagelse af “Julemanden er far til alle børnene”, og det er alt, hvad du vil have i en svensk julefilm. Filmen modtog blandede anmeldelser, men for det meste positive anmeldelser, og var en enorm box office succes.

3. Jeg er hjemme igen til jul (fra 2019)

To brødre og deres musikalske familie må konfrontere deres traumer og hemmeligheder i en intens feriesæson på en smukt dekoreret familiegård. Også her spiller alkohol en vigtig rolle. Faderen tog al arv op. Denne julefilm har det hele, og de fleste tilføjelser er Loa Folkman, der spiller en excentrisk onkel med et Johann Hakelius look (lysternet vestdragt og lommetørklæde); Mine hobbyer er at spille trompet og instruere julespil.

4. Fortællingen om Karl-Bertil Jonssons juleaften (fra 1975)

Unge Karl Bertil Jonsson drømmer om at blive en moderne Robin Hood, og inden jul træffer han en stor beslutning; at tage fra de rige og give til de fattige. Dette er nok den svenske film, der er mest forbundet med jul. Historien foregår i en slags 1940’erne, men en lidt anden version af 40’erne, da folk havde fjernsyn i deres hjem.

5. Sällskapsresan (fra 1980)

Efter at have set så mange svenske julefilm er det nemt at beslutte, om du vil flygte til udlandet og fejre jul i et varmere klima, ligesom Lasse Åberg spiller i denne klassiske svenske komedie. Julen spiller en central rolle i filmen, og vennerne Stig-Helmer (Lasse Åberg) og Ole (Jon Skolmen) får den sammen med søstrene Majsan (Lotti Ejebrandt) og Siv (Kim Andersson), to par, der har haft øje med hinanden siden filmens begyndelse. Næste morgen er det juleaften, og alle samles ved poolen til svensk julefrokost.

6. Tilsyneladende (fra 2003)

Juletid, 1945. En farverig samling kan findes om bord på det direkte tog fra Stockholm til Berlin. Gunnar, en deprimeret forfatter, ønsker at lægge sit gamle liv bag sig og bidrage til Berlin. Henry, en læge, der ønsker at gifte sig med Marie, og Henrys nuværende kone Karin, som hun forsøger at dræbe under rejsen. Pompe og Sixten, et midaldrende homoseksuelt par. En soldat, der arbejder hjemmefra, tager til Uppsala, men ender på det forkerte tog. Märit er en munter og sarkastisk gammel dame, også på vej ud, en udklædt julemand og en gnaven togkonduktør. Ombord er også flere baltiske flygtninge, der vil blive sendt til Tyskland sammen med to nonner.

7. Ugifte par – En film, der skilles (fra 1997)

Marie og David, et ugift par, er højtråbende, lunefuldt, barnløst, skændes og bosætter sig. Deres bedste venner Sara og Samuel er et ungt, barnløst par, der lever et ret trist liv, men undgår konflikter. Efter nogle komplikationer beslutter de to par at fejre jul i bjergene. Så dette er ikke bare en julefilm, det handler om en katastrofal alkohol-gennemblødt julefest, som du husker.

8. Black Lucia (fra 1992)

Det er en krimithriller-lignende gyserfilm skrevet af Karina Rydberg, der kan lide den atmosfære. Det er bemærkelsesværdigt, at Ulf Stark, en berømt forfatter af børnebøger, arbejdede som konsulent. Denne film minder meget om ungdomsbøger, der var populære i 90’erne og 2000’erne. Black Lucia følte sig virkelig over-the-top, da den først blev udgivet, men nu kan jeg se, at den var forud for sin tid. I dag er vi vant til denne form for stiliseret historiefortælling

 

 

  Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i medierne

  Følg boligindretning

  Om inredningsvis

  Inredningsvis er Sveriges mest populære side om boligindretning og livsstil, med tusindvis af læsere hver måned. Maria Ljungström grundlagde Inredningsvis, og hun har et sandt blik for, hvordan man får et hjem til at se luksuriøst og personligt ud.

  Annoncer

  info@inredningsvis.se

  Alle rettigheder forbeholdes - Copyright 2024