Køkkenet er hjemmets hjerte, siger man! Så er belysning i køkkenet selvfølgelig også en rigtig vigtig ting at fokusere på. At vælge den rigtige køkkenbelysning gør ikke kun arbejdet bedre, det får også køkkenet til at se bedre ud. I et køkken er der brug for mange forskellige former for lys, både til arbejdet og til hygge og stemning.
I dette indlæg gennemgår vi 6 bedste tips til, hvordan du kan vælge den rigtige belysning i køkkenet og lave et køkken, du gerne vil opholde dig i længe, selvom du ikke spiser og laver mad.
1. Valg af den rigtige type belysning i køkkenet
Start med at spørge dig selv, hvilke behov du ønsker, at din køkkenbelysning skal opfylde. De fleste køkkener har brug for både stærkere belysning til praktiske opgaver og blødere belysning for at skabe den rette atmosfære. Behov kan deles; generel belysning, arbejdsbelysning og stemningsbelysning. Nedenfor diskuterer vi de forskellige typer og giver nogle tips til, hvad du skal overveje, når det kommer til køkkenbelysning over spisebordet.
Grundregel for belysning
Generelt siger man, at alle rum skal have fem til syv forskellige lyskilder. Og jo mørkere interiøret er, jo mere lys er der brug for. Et smart valg er at sørge for, at de fleste af dine lys er dæmpbare – så kan du bruge samme kilde som almindelig belysning/opgavebelysning samt stemningsbelysning. De fleste lys er dæmpbare, men tjek produktinformationen. Når det kommer til lyskilder, er alle halogenpærer dæmpbare, mens nogle LED’er og energisparepærer ikke er det, så sørg for at købe den rigtige!
2. Planlæg arbejdsbelysning i køkkenet
Start med at tænke over, hvordan du vil bruge køkkenet? Vil du lave meget mad der, eller bare have det til småting og for det meste spise færdigretter. Så har du et godt udgangspunkt for, hvor meget af budgettet du skal bruge på opgavebelysning i køkkenet.
Skal du lave meget mad, er her nogle gode råd. Spotlights i køkkenet er et godt valg, fordi de kan rettes derhen, hvor du har brug for mest lys. Alt efter dit køkkens udseende kan du enten investere i skabe placeret over loftet eller over køkkenniveau (såkaldte downlights), alternativt installere en eller flere loftslamper med spots på skinnen. Hvis du planlægger at købe en ny luftrenser, bør du også se på, hvilken type belysning de forskellige modeller har.
En anden god arbejdsbelysning i køkkenet er downlights, som fås både indbygget og påbygning (og også nogle modeller med batterier, der ikke kræver strøm). Nogle er vipbare og nogle er faste. Overvej også, hvordan du ønsker, at lyset skal opfattes. Nye halogenlamper gengiver farver og dagslys og skinner med en varm glød. LED- og lavenergilamper gengiver ikke farver så godt, men bruger mindre energi og holder længere. Jo højere Ra-værdien er, jo bedre gengiver de farverne, og jo lavere Kelvin-værdien (K), jo varmere bliver lyset.
3. Generel køkkenbelysning
Et køkken kræver normalt en god generel belysning, der giver lys nok til, at hele rummet kan ses og ses ordentligt ved rengøring, let finde bortkomne ting og se godt ved reparation. Generel generel belysning er normalt en god loftslampe. Prøv gerne en loftslampe, der monteres direkte på loftet. De fylder ikke meget og giver ofte en kraftig glød, der spreder sig jævnt i rummet.
Der er også mange stilfulde lampedesigns at vælge imellem i disse dage. Pendlen hænger i loftet og har den fordel, at dens højde kan justeres. Pendel fås med en eller flere lyskilder og er perfekte til spisebordet. En god kombination, hvis du ikke ønsker loft, er at kombinere spotlights integreret i loftet med en loftslampe over bordet og/eller køkkenøen.
4. Sjove lys med stemningslys
Såkaldt stemningsbelysning er mindst lige så vigtig som praktisk belysning. Her kan du overveje at indrette dig med lidt mindre lyskilder, som har et svagere og varmere lys. Det kan være en mindre loftslampe over køkkenøen eller væglamper i et hjørne. Gode valg er også vindueslamper, bordlamper og væglamper, som fås i en række forskellige varianter, hvorfra det er nemt at finde det ønskede design og fornemmelse. Et tip er at ændre størrelsen og højden på lamperne, hvor de sidder. Så får du god dynamik og lysvariabilitet.
5. Loftslampe over køkkenbordet
Køkkenlampen, der hænger over spisebordet, er måske den lampe, der har størst indflydelse på køkkenets indtryk. Derfor kan det være det rigtige tidspunkt at investere i en loftslampe, som du synes har noget ekstra og giver dit køkken et personligt præg. Rådet er at starte med denne lampe og derefter vælge stemningsbelysning til hele billedet. Husk at køkkenlampen skal sidde lavt nok over køkkenbordet, ca 60 cm fra bordkanten, så lyset spredes godt og ingen bliver blændet.
Men selvfølgelig skal højden og positionen justeres, så alle kan se hinanden omkring køkkenbordet, og der ikke er fare for, at lampen vælter, mens du står. Bemærk, at hvis du har et langt køkkenbord, skal du muligvis have to lamper for at få lys nok til hele bordpladen.
KONKLUSION – BELYSNING I KØKKENET
Som du har set i dette indlæg, er køkkenbelysning vigtigere, end du måske tror. Mange tænker måske, at man bare hænger et loftsvedhæng over køkkenbordet og det er det. Men nej, køkkenbelysning er så meget mere end det. Det handler om at planlægge og placere det rigtige lys det rigtige sted, først derefter kommer rummet til live og kommer til sit fulde potentiale.