10 bästa svenska möbeldesigners genom tiderna

10 bedste svenske møbeldesignere nogensinde

Svensk design har nogle af de mest indflydelsesrige koncepter inden for skandinavisk møbeldesign, som er accepteret over hele verden. Bag denne tidløse indretningsstil står nogle svenske designere, hvis bidrag er uigenkendelige. Vi gennemsøgte internettet og fandt 10 af de bedste svenske møbeldesignere, hvis fodspor og arbejde stadig lever videre og vil fortsætte med at leve videre længe efter dem. Flere svenske designere i vor tid har også designet nye Ikea møbler til lidt højere priser selvfølgelig, men som til gengæld gav Ikea mere prestige.

Her får du 10 bedste svenske møbeldesignere gennem tiderne!

1. Greta Magnusson (1906-1999)

Greta Magnusson var en svensk designer født i Helsingborg i en familie af svenske møbelsnedkere.

Greta havde en stærk baggrund med at arbejde med træ fra en meget tidlig alder, og med videreuddannelse blev hun en af ​​de mest berømte kvindelige møbeldesignere i midten af ​​det 20. århundredes designscene langt hjemmefra. I 1940 åbnede hun sammen med sin mand Grossman Studio i Californien, som hovedsageligt fokuserede på møbler og lysdesign solgt til store møbelfirmaer.

Gretas møbeldesign er kendt for at blande materialer og slanke kroppe, der passer så godt ind i moderne design. Greta er især kendt for at designe bureauer, skriveborde og bordlamper som den prisvindende Grasshopper Floor Lamp og Cobra Bordlampe design.

I løbet af sine 40 år som kunstner tegnede Greta også huse som både arkitekt og indretningsarkitekt. Hendes arbejde fejres stadig i hele Europa og Amerika den dag i dag.

Foto: Lennart Nilsson

2. Josef Frank (1885-1967)

Hvis vi skal huske den australsk-fødte svenske møbeldesigner Josef Frank for noget, ville det være for hans kærlighed til design, der var sjovt, karakterfuldt og behageligt. Vi kan heller ikke se bort fra, at det er hans arbejde, der inspirerede IKEA og Marimekko. Udover ikoniske blomster- og andre naturinspirerede stofprints har Josef også designet møbler, lamper, vaser og bakker. Josefs karriere voksede og blomstrede, da han designede for og senere samarbejdede med Svenskt Tenn. Han tilføjede noget nyt, unikt og moderne til svensk design. Han var blandt de første designnørder i Sverige, der lavede møbler, der var lette, blomstrede og simpelthen elegante. Franks møbler inkorporerede også naturlige materialer som sten og bambus, der tilførte sjove former og farver for at resultere i møbler, der var funktionelle og komfortable. Hans arbejde er hidtil elsket i Sverige, fordi hans møbler og print faktisk bringer glæde og lykke.

3. Bruno Mathsson (1907-1988)

Den tredje på vores liste er Bruno Mathsson, hvis møbeldesign var baseret på funktionalisme, modernisme og noget traditionelt svensk håndværk. Ligesom Greta Magnusson kom  Mathsson også fra en familie af møbelsnedkere. I en meget ung alder lærte  Mathsson egenskaberne af forskellige træsorter og fik færdigheder i at arbejde med hver træsort. Han førte disse videre ind i sin voksenalder og lærte senere og fokuserede på at designe højkvalitets og funktionelle stykker.

Blandt Mathssons mest mindeværdige designs var stolen i barokstil, der gav ham et stipendium under en kunst- og kunsthåndværksudstilling arrangeret af Värnamo i 1930. Forskerkolleger havde også mulighed for at overvære udstillingen i Stockholm, hvorfra lanceringen af ​​den svenske funktionalistiske bevægelse stammer fra. På dette tidspunkt begyndte Bruno at give slip på den traditionelle træbearbejdningstænkning, han lærte af sin far, og kom med sine egne designkoncepter, der var stærkt påvirket af den svenske funktionalistiske bevægelse. Han fortsatte med at deltage i udstillinger, udforske sine egne designkoncepter og besøgte endda Japan for at lære nye møbelkoncepter, herunder arbejde med stål. Han var ivrig efter at designe moderne, funktionelle og virkelig funktionelle stykker, der er fejrede og smukke prinsesser lige nu.

Foto: sjogren.se

4. Carl Malmston (1888-1972)

I modsætning til de fleste svenske møbeldesignere, der designede til funktionalisme, modsatte Carl sig konceptet og fokuserede i stedet på traditionelt håndværk, der fokuserede på at skabe beklædningsgenstande, der udelukkende var til afslapning. Han endte derfor med at designe møbler til avancerede bankfolk og kongelige. I dag koster hans sofaer, lænestole, taburetter, skabe osv. en arm og et ben, men er kendt for at holde tidens tand.

Hans karriere begyndte at vokse i 1916, da han vandt en pris for at designe møbler til Stockholms Rådhus. Carls andre bedrifter er at dekorere kronprins Gustaf VI Adolfs værelse på Ulriksdal Slot i 1920’erne, modtage indvielsen af ​​Prins Eugen-medaljen for design i 1945 og åbne en møbelbutik i Stockholm, der i dag drives af hans barnebarn. Derudover stiftede Carl Carl Malmsten Furniture Studies, som nu er en del af Linköpings Universitet og Capellagården.

5. Gillis Lundgren (1929-1982)

Den svenske møbeldesigner Gillis Lundgren er hjernen bag de fleste af IKEAs designere, han har endda designet IKEA-logoet. Han var virksomhedens fjerde arbejdsgiver.

Et af Lundgrens mest almindelige designs er Billy Bookcase, som har set over 60 mio. Et andet af Lundgrens koncepter er flatpack. Konceptet blev født en dag, hvor et bord, han leverede, ikke ville passe i hans bil, og han måtte fjerne benene. Lige siden da har IKEA produceret møbler, der kan transporteres i sektioner og samles igen, når de ankommer til bestemmelsesstedet. Lundgren var altid fuld af møbeldesignideer, der nemt kunne omdannes til praktiske møbler. Han indrømmede selv, at han fik så mange ideer, at han var nødt til at skitsere en idé, så snart den kom til ham, fordi han ikke ville have, at den skulle forsvinde.

Lundgren gik på pension i 80’erne, men virksomheden værdsatte ham stadig og beholdt ham som konsulent, indtil han døde i 1982.

6. Yngwe Ekström (1913-1988)

Den svenske møbeldesigner, træskærer, billedhugger og arkitekt Yngwe Ekström er bedst kendt for “Lamino”, en ergonomisk og minimalistisk stol, som han designede i 1956. Stolen har været i kontinuerlig produktion lige siden. Stolen blev udnævnt til svensk møbeldesign fra det 20. århundrede af svensk møbeldesign fra det 20. århundrede.

Ekström blev meget indflydelsesrig inden for skandinavisk design for at udvide og genskabe traditionen for skandinavisk design. Hans værker er bedst kendt for at balancere modernitet, æstetik og funktionalitet.

Yngwe Ekström er medstifter af Swedese og arbejdede der i 40 år indtil sin død.

7. Carl Axel Acking (1910-2001)

Carl Axel var arkitekt, forfatter, men var mest aktiv som svensk møbeldesigner mellem 1940’erne og 1950’erne og designede de mest eftertragtede håndlavede stole, opbevaringsskabe, belysning og borde med mere.

Inden han stod på egne ben, arbejdede Acking som assistent for den svenske mesterarkitekt Gunnar Asplund. Blandt hans præstationer kan han deltage i verdensudstillingen 1939 i New York, hvor det svenske Moderne koncept blev lanceret. Han var også vinder af Lunning-prisen i 1952, som blev tildelt skandinaviske designere, og modtagerne var med til at skabe den skandinaviske designprofil. Udover design underviste Acking også i møbeldesign på Konstfackand og Lunds Universitet. I løbet af denne tid påvirkede han dybt generationerne af svenske modernister. Ackings møbler sælges i dag som vintageartikler.

8. Axel Einar Hjorth (1888-1989)

Axel Einar Hjorth var en svensk arkitekt og møbeldesigner født i Krokek. I sin karriere mestrede han evnerne til at arbejde med forskellige træsorter, herunder fyrretræ, eg og birk. Han anvendte fransk art deco og modernistiske principper på sine værker, hvilket førte til, at hans møbler blev en tidlig model for moderne svensk design. Fint håndværk og dyre materialer definerede de fleste af de stykker, han skabte. Møbeldesign fra Hjorth var stærkt afhængig af enkelhed, minimalisme og funktionalitet. Hjorth arbejdede for flere møbelvirksomheder, herunder Nordiska Kompanient. Hans værker er i Nationalmuseets samling i Stockholm.

9. Alexander Lervik

Alexander Lervik er en svensk møbel- og produktdesigner født i 1972. Han har også undervist på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Lerviks arbejde er præget af konceptualisering, innovation og uregerlighed, der resulterer i sjove stykker til at fremkalde nye indtryk for slutbrugerne.

Blandt hans møbler er Kabinett-kontoret, Harper-sofaen og Arholma-stolen, der vandt ham Archiproducts Design Award 2018. I dag har Alexander sin egen tegnestue på Södermalm i Stockholm, hvor han samarbejder med forskellige skandinaviske og internationale designere, herunder Aritco og Skandiform.

10. Gunilla Allard

Gunilla Allard har en baggrund i boligindretning og møbeldesign fra Konstfack. Gunilla deltog i 1988, efter at hun var færdiguddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i København, hvor hun var gæsteelev, i en elevworkshop arrangeret af Lammhults. Sådan startede hendes karriere som møbeldesigner, og hun blev den første kvindelige designer hos Lammhults. Hendes design omfatter blandt andet Cinema-lænestolen med detaljer fra en sportsvogn som inspiration. Overordnet beskrives Gumillas arbejde som stramt, minimalt og elegant.

Konklusion

Der har du det! de 10 af de bedste svenske møbeldesignere, hvis arbejde altid vil fortsætte med at inspirere og imponere.

    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Maria Ljungström

    Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

    Senaste inläggen

    Inredningsvis i medierne

    Følg boligindretning

    Om inredningsvis

    Inredningsvis er Sveriges mest populære side om boligindretning og livsstil, med tusindvis af læsere hver måned. Maria Ljungström grundlagde Inredningsvis, og hun har et sandt blik for, hvordan man får et hjem til at se luksuriøst og personligt ud.

    Annoncer

    info@inredningsvis.se

    Kontakt os

    Alle rettigheder forbeholdes - Copyright 2024