Måla staket - 10 bästa tips

Male hegn – 10 bedste tips

Hvis du har et hegn, bliver du før eller siden nødt til at male eller behandle det på en eller anden måde. Så hvad skal du gøre, når det er tid til at male hegnet? Hvad er de bedste tips til det forberedende arbejde, selve malingen og vedligeholdelsen? I denne artikel får du alle de svar, du skal bruge for at male hegn derhjemme.

Male hegn tips

Først og fremmest – lav et ordentligt forberedende arbejde!

Du vil selvfølgelig gerne have, at dit hegn kan holde til vejr og vind i lang tid. Du vil selvfølgelig også gerne have, at den holder pænt i lang tid. Nøglen til begge resultater er, at du gør et ordentligt stykke arbejde!

Tag ikke genveje. Følg vores bedste hegnsmalerip for at få et hegn, der står op til naturens kræfter og pryder din ejendom bedst muligt. Hvis du gør et solidt stykke arbejde i dag, vil du takke dig selv i morgen.

Foto Anza

Del 1: Forberedelse

Før du kan begynde at male, skal du gøre nogle forberedelser. Du skal sørge for at have det rigtige værktøj og du skal selvfølgelig også forberede selve materialet.

OPMÆRKSOMHED! Præcis hvilke trin du skal udføre, og hvilke du skal fokusere mest på, afhænger af, hvordan dit hegn ser ud i dag.

1. Brug de rigtige maleværktøjer

Når du maler hegnet, skal du bruge det rigtige værktøj til arbejdet. Med det rigtige værktøj bliver arbejdet lettere og resultatet bedre.

Du har brug for disse værktøjer, når du maler hegnet:

Spand
Børste/svamp
Slange med dyse (spraydyse)
Malevask/algevask/skimmelvask
Skrabe
Stål børste
Børster i forskellige bredder og tykkelser

Du kan også få brug for nogle ekstra værktøjer såsom en hammer (for at slå søm ned, der har rejst op) og sandpapir.

Foto Anza.se

2. Rengør overfladerne

Det første du skal gøre, når du maler dit hegn, er at rense overfladerne. Det er i bund og grund materialets alder, der afgør, hvor omfattende arbejdet bliver.

Til rengøring skal du bruge malervask og en børste. Med den kombination fjerner du de fleste overflader. Hvis du har dyrket alger, eller hvis der er spor af skimmelsvamp, skal du bruge mere specifikke rengøringsmidler.

3. Skrab og børst og slib

For at fjerne gammel maling skal du bruge tre værktøjer, nemlig malingsskraber, stålbørste og sandpapir (sandpapir).

Med malerskraberen fjerner du maling, der ikke sidder fast på træet. Med stålbørsten fortsætter du processen med at fjerne maling. Du bruger sandpapir til at gøre overfladen mere mat (inklusive skinnende dele på eksisterende maling).

4. Slå søm i og fej rene

Søm og skruer kan efterhånden begynde at krybe ud. De kan også blive rustne. Som et sidste trin i forberedelserne er det klogt at inspicere sømmene for eventuel hammerslag eller udskiftning.

Endelig skal du feje! Fej materialet rent for støv og andre ting, der kan påvirke maleriet negativt. Sørg også for, at der ikke er malingrester og støv på jorden i nærheden af ​​hegnet.

Hvad gør basisolien egentlig?

Basisolie til træ består normalt af linolie sammen med svampemidler. Olien har to funktioner, nemlig at forhindre træet i at tørre ud og at afvise fugt.

Del 2: Mal hegnet

Efter forberedelserne er det tid til selve maleriet. Hvordan maler man bedst muligt for et resultat, der holder? Her er vores bedste tips.

5. Mal hegnet, når vejret er til det

Der er to grundlæggende regler, du skal huske på, når du maler udendørs. Disse regler gælder for alle typer maling, uanset om du maler et nyt hegn eller et som er malet før.

Malerreglerne er:

Mal kun når vejret er tørt
Mal ikke i direkte sollys

Den første regel har at gøre med fugtindholdet. Man ønsker ikke, at træet skal være fugtigt, og man skal som tommelfingerregel ikke male, hvis træets fugtindhold overstiger 15 procent.

Den anden regel har at gøre med tørring. Sollys kan få malingen til at tørre for hurtigt med det resultat, at den ikke hæfter ordentligt.

Hvad er en fugtmåler, og hvorfor er det klogt at have en?

En fugtmåler måler vandindholdet i træ. Det er et nyttigt værktøj for enhver boligejer. Måleren kan fx bruges til at måle fugt i facaden og i det træ du har til brændeovnen. Du kan også bruge den til at se, om vandindholdet i det materiale, du skal male, er lavt nok.

6. Behandl med basisolie

Inden selve malingen skal du behandle træet med en basisolie. Olien imprægnerer træet, det vil sige, at den trænger ind i materialet og gør det modstandsdygtigt over for fugt og råd.

Normalt skal der kun stryges én gang, men til rigtig tørt træ kan du have brug for to strygninger. Glem ikke hætteoverflader og endestykker!

OPMÆRKSOMHED! Til allerede malet træ behøver du normalt ikke grunder.

Kan jeg male direkte på trykimprægneret træ?

Det er fuldt ud muligt at male hegnet med trykimprægneret træ. Det er dog klogt at vente mindst et år med at male, så træet kan tørre ordentligt ud.

7. Mal med grundfarve

Nu kommer vi til det første af de to trin, når du egentlig skal male hegnet. Første del handler om at male med grundfarve.

Hvorfor skal du bruge primer? Grundfarven har tre funktioner. Det handler om det:

Giver et jævnt fundament
Gør overfladen vandafvisende
Giver bedre betingelser for at topcoaten kan klæbe

8. Mal med topcoat

Det sidste trin ved maling af hegnet er at dække maling. Tjek at overfladen er tør og påfør et lag topcoat. Vent til det første lag er tørret og påfør en gang til.

Del 3: Vedligehold hegnet

Hvis du har klargjort hegnet ordentligt og fulgt instruktionerne for maling, er dit hegn nu klar til at modstå vejr og vind. Derudover er den flot at se på! Nu gælder det om at vedligeholde hegnet, så det holder sig friskt i flere år.

9. Rengør og poler løbende

Dit hegn er udsat for vind, varme, kulde og fugt. Dette kan føre til skader på træet og til angreb af skimmelsvamp og alger. Pas på mug, snavs og alger med en skånsom børste og rengøringsmiddel eller skånsomt rengøringsmiddel.

10. Efterse hegnet hvert år

Få for vane at lave en større inspektion af dit hegn en gang om året. Se for eksempel efter løse lameller eller planker og reparer de lidt større skader, du opdager. Sådan en kontrol tager ikke mange minutter.

Opsummering – Mal hegnet

Med de rigtige forberedelser, det rigtige værktøj og de rigtige materialer får du de bedste forudsætninger for et resultat, du kan være tilfreds med. Forhåbentlig får du gavn af vores tips, når du planlægger og udfører dit maleri. Held og lykke!

 

 

 

Foto øverst: nordsjoidedesign.se

    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Maria Ljungström

    Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

    Senaste inläggen

    Inredningsvis i medierne

    Følg boligindretning

    Om inredningsvis

    Inredningsvis er Sveriges mest populære side om boligindretning og livsstil, med tusindvis af læsere hver måned. Maria Ljungström grundlagde Inredningsvis, og hun har et sandt blik for, hvordan man får et hjem til at se luksuriøst og personligt ud.

    Annoncer

    info@inredningsvis.se

    Kontakt os

    Alle rettigheder forbeholdes - Copyright 2024