Bygga damm – bästa tips & inspiration

Bygning af en havedam – bedste tips og inspiration

En havedam øger ikke kun grundens komfortfaktor. Det kan også være et hjem for flere forskellige typer planter, der kun trives i og omkring vand. I din dam kan du også gøre plads til fisk og andre vanddyr.

Der er selvfølgelig lidt at overveje, hvis du vil bygge en dam. Omhyggelig planlægning og omhyggeligt arbejde er nøglen til et godt resultat. I denne artikel kan du læse vores bedste tips og få inspiration til dit byggeri.

Byg en havedam – tænk på størrelse og placering!

Det første spørgsmål at overveje er størrelsen. Hvor meget plads du har i haven er selvfølgelig en faktor at tage højde for. Hvor meget plads vil du også give forskellige planter og dyr.

Der er nogle grundlæggende regler, som du kan tage udgangspunkt i:

1. En større og dybere dam giver flere muligheder for et rigere plante- og dyreliv samt flere muligheder for springvand, vandfald og andre funktioner

2. Jo større dammen er, jo nemmere er den at tage sig af (ja, faktisk!)

3. En dam i haven skal have direkte sollys og være fri for træer og større buske

4. For større fisk kræves et volumen på mindst fire kubikmeter og en dybde på op til en meter – for mindre fisk kræves en dybde på mindst 50 centimeter

Et naturligt spørgsmål er, hvad der kan betragtes som en “stor” dam. Også her har du en tommelfingerregel at bruge. En dam med et areal på mere end seks kvadratmeter kan betragtes som stor. Fordi dybden er 50 cm eller mere for at blive betragtet som dyb.

Når du tænker på størrelse og placering, er det klogt at træde ud i haven og måle. Medbring snor, målebånd og måske en vandslange til at måle og få et billede af dit kommende vandspejl.

Kan du bruge et badekar til at bygge en havedam?

Det er absolut muligt også at nedgrave et badekar som fundament til en dam, en tønde og en balje. Vandplanter og dyr som padder er hurtige til at flytte ind i endnu mindre damme.

Sådan bygger du din dam!

Når du ved, hvor du skal placere dammen og har planlagt størrelse og dybde, kan du begynde at grave og bygge. Der kræves en række trin, men det behøver ikke tage ret mange dage at gennemføre.

OPMÆRKSOMHED! Denne guide gælder for en dam i den lidt større størrelse, som du graver ud i din have. For mindre modeller og nedgravningsbaljer med mere kan du springe nogle af trinene over.

Trin 1: Marker figurerne
Det er her haveslangen kan komme til nytte igen! Brug den og markér med en sprayflaske, hvor vandets konturer skal være.

Trin 2: Begynd at grave
Der er to muligheder her. Du kan grave i hånden, og du kan bruge en minigraver. Det er størrelsen på din dam, der afgør, hvad der er bedst egnet. Det er ret træls for ryggen at grave kubikmeter op på kubikmeter med en skovl!

Trin 3: Tilføj kant
Læg nu kantlisterne og pindene med beslag. Kantbåndet holder lærredet op og skaber en stabil ramme rundt om hele dammen.

Trin 4: Fyld med sand og læg i støvklud
Med sand kan du jævne bunden og skabe de niveauforskelle, du ønsker. Når du er tilfreds, tag en gummiklud på.

Trin 5: Fyld med vand og placer pumpen
Når gummimåtten er på plads, fastgør den rundt om kantbåndet, fyld med vand og anbring en eventuel pumpe. Du tilslutter pumpen til et filtersystem.

Trin 6: Dekoration og plantning
Det sidste trin er nok det sjoveste. Her skal du først pakke sand rundt om kantbåndet. Så kan du frit stille de planter du ønsker i og ved vandet, placere pyntesten og eventuelt tilføje funktioner som springvand mm.

Skal jeg have byggetilladelse til at bygge en dam?

I normale tilfælde behøver du ikke byggetilladelse for at bygge en dam i haven. I nogle kommuner kræves der dog byggetilladelse, hvis du skal grave dybere end 50 centimeter. Kontakt kommunen. Betjentene er normalt i stand til at give lige og hurtige svar.

5 gode råd til din havedam

Uanset hvor du bygger dit vandspejl, og hvor stort det er, er der nogle tips, der altid er holdbare.

● Skab forskellige vanddybder: Forskellige planter kan lide forskellige dybder. Eksempelvis har åkander brug for en større vanddybde end såkaldte sumpzoneplanter.

● Fyld med naturligt vand (regn eller sø) for at få de biologiske processer i gang hurtigere.

● Kontroller vandværdierne med jævne mellemrum. Nitrit, ammonium og vandets pH-værdi er værdier, du bør holde øje med.

● Byg et hegn eller forsyn dammen med flade bredder for at mindske risikoen for ulykker.

● Tænk på, at der er forskel på dine mål, og hvordan dit anlæg opfattes, når det står færdigt – det kan være en idé at tilføje lidt til målene ved planlægningen.

Støvrensning – hvordan fungerer det?

I en artikel som denne er der ikke noget galt med et afsnit om støvrensning. Dit job slutter ikke, når din oase i haven er klar. Du skal lave løbende vedligeholdelse og det job omfatter også rengøring.

Det er naturligt, hvis du undrer dig over, hvordan man renser en dam. Præcis hvad skal der gøres rent, og hvordan gør man det rent praktisk?

Med pumpe og filter holder du vandet både iltrigt og klart. Fra tid til anden skal du også rense både bunden og vandet, fx en gang om året, og når vandet bliver grumset eller får en lav pH-værdi.

Det er ikke en god idé at tømme en dam helt for vand. Tømningen risikerer at forstyrre den biologiske balance. En bedre mulighed er at bruge en støvsuger til formålet.

En sådan er udstyret med pumpe og dyse og renser både vandet og bunden. Der findes også såkaldte skimmere på markedet, der renser overfladevandet for affald som pollen og forurening.

Så skal du ikke undervurdere kraften i et almindeligt vandnet. Med sådan en kan du lave løbende støvrensning både nemt og effektivt!

Får jeg flere myg i haven med en dam?

Myg er naturligt tiltrukket af vand. Mange gange tiltrækker vandet også andre dyr, der spiser myggelarverne og derved skaber balance.

Opsummering – havedamm

En dam på grunden bliver et smukt vandspejl, der øger komforten. Med grønt omkring og måske rislende vand (og måske endda fisk) skaber du en dejlig oase derhjemme. I denne artikel har vi givet tips og inspiration til dit projekt. Nu er det bare for dig at begynde at planlægge!

 

    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Maria Ljungström

    Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

    Senaste inläggen

    Inredningsvis i medierne

    Følg boligindretning

    Om inredningsvis

    Inredningsvis er Sveriges mest populære side om boligindretning og livsstil, med tusindvis af læsere hver måned. Maria Ljungström grundlagde Inredningsvis, og hun har et sandt blik for, hvordan man får et hjem til at se luksuriøst og personligt ud.

    Annoncer

    info@inredningsvis.se

    Kontakt os

    Alle rettigheder forbeholdes - Copyright 2024