Nautical decor

5 advarsler når du indretter en stue

At dekorere stuen er ofte det mest populære rum at indrette! Det er det rum, hvor vi samles og hænger mest ud. Derfor er det selvfølgelig der, du vil sætte mest fokus på, når du skal indrette hjemmet. Hvad mange dog ikke ved er, at mange materialer i boligindretning er fulde af giftstoffer. Vi kan starte med at tale om dobbeltmoralen ved at fjerne plastik fra indkøbsposer og bestik. Men så er det helt ok at køre hårdt med store plastiktræer “made in China” og plastik i interiøret. Det bliver bæredygtigt med et modstridende twist.

Så hvad er giftigt når man indretter en stue? I dette indlæg vil vi gennemgå 6 ting, du for enhver pris bør undgå i stuen.

Tips til en giftfri stue:

  • Tjek, hvor de mest almindelige gifte findes i hjemmet
  • Find sikre erstatningsprodukter, reducer risikoen eller spring produktet over
  • Ventilér dit hjem regelmæssigt, især i vintermånederne

1. Tæpper med giftig imprægnering

Jeg kan tale dette ud fra min egen erfaring! Jeg købte et dyrt viskosetæppe til min stue, da det var trendy for nogle år siden. Den blev leveret til døren, men lige indenfor følte jeg, at der var noget galt. Tæppet lugtede virkelig af klor, duften af ​​et badehus i hele lejligheden. Jeg begyndte at føle mig syg og havde endda problemer med at trække vejret (jeg har astma)

Jeg måtte smide gulvtæppet ud med det samme og blev sur over købet. Jeg begyndte derfor at lave research om dette berømte tæppefirma online. Jeg fandt ud af, at de bruger billig arbejdskraft i Indien, der praktisk talt drukner viskosetæpperne i giftstoffer. Det gør, at de holder under transporten og ikke får skadedyr. Så firma nummer et er ligeglad med, at de stakkels mennesker, der har lavet tæppet, er i gift hele dagen. Nummer to er virksomheden heller ikke ligeglad med, at kunderne kan indtage giftstoffer fra tæppet.

Den nederste linje er at tjekke, hvor de tæpper, du skal købe, kommer fra. Forsøg at købe god kvalitet og tæpper, der er lavet under gode humane forhold.

2. Inventar, der indeholder plast/PVC

Som jeg sagde ovenfor, føles dobbeltmoralen nogle gange fantastisk i Sverige. Jeg synes, det er en ren heksejagt på plastik generelt. Plastmadposer og plastikbestik mm skrottes. Men det er helt fint at indrette med plastik, såsom store plastiktræer og bløde plastiktæpper.

Fakta om, hvad PVC gør i hjemmet, når det kommer i kontakt med varme fra rummet: PVC, en petroleumsbaseret plast, og bly, som bruges til at stabilisere PVC. Blyet i dem nedbrydes til blystøv, som slippes ud i luften og forgifter alle, især børn under seks år, der er følsomme.

3. Giftige duftspredere såsom duftlys og røgelse

Mange mennesker kan lide at tænde duftlys i hele hjemmet for at få det til at dufte godt. ADVARSEL! på dette, da duftlys er ekstremt giftige og har været forbundet med lungekræft og andre luftvejsproblemer. Også selvom der står “økolys” osv. så disse lys indeholder en masse giftstoffer i det materiale, de er lavet af. Som f.eks. petroleum, som er et af de værste stoffer, du kan få ind i dit hjem.

Fakta Paraffin: paraffin er lavet af fossilt materiale, så det frigiver store mængder kuldioxid ved opvarmning. Dette er ikke kun dårligt for miljøet og bidrager til drivhuseffekten, men det skader også mennesker. Paraffin frigiver også stoffer som toluen og benzen, som er meget kræftfremkaldende, UNDGÅ paraffin for enhver pris!

Så kommer vi til en anden populær duftspreder, nemlig røgelse. Her tænker mange, at bare fordi det sælges i helsekost og andre fuzzy “naturlige” new age butikker, jamen SÅ kan det kun være godt. Svaret er nej! Røgelse er ENDNU værre for indemiljøet og dine lunger end petroleum.

Røgen fra røgelse indeholder flere kendte kræftfremkaldende stoffer såsom benzen og øget risikoen for kræft i munden og de øvre luftveje. UNDGÅ!

4. Produkter, der har giftige flammehæmmere

Flammehæmmere fremstilles ikke længere i Sverige. Men mange køber møbler og inventar online fra udlandet og der bruger de stadig flammehæmmere (desværre), fordi dette middel er ekstremt skadeligt for både mennesker og miljø.

Flere varianter af flammehæmmere er blevet forbudt i EU, og deres negative sundhedseffekter på mennesker har længe været kendt. Dog findes flammehæmmende stoffer i importerede produkter og i ældre produkter på markedet, såsom elektroniske varer, elkabler, tekstiler og møbelbetræk. Du skal blot tjekke, hvad du køber rigtigt, og undgå flammehæmmere i hjemmet.

5. Hjemmeelektronik indeholder store mængder blygifte

At så meget hjemmeelektronik stadig indeholder store mængder giftstoffer som bly er alarmerende. Det bør produktionsvirksomhederne tage meget alvorligt. I betragtning af hvor mange elektroniske gadgets mange mennesker har derhjemme, cirkulerer bly i hele hjemmet. At indånde dette hver dag forårsager til sidst sygdomme som kræft og kan også skade nervesystemet.

Fakta: Kemikalieinspektionens seneste analyse af forskellige hjemmeelektronikprodukter afslørede, at 11 ud af 62 indeholdt for høje niveauer af bly. Det er nogenlunde samme andel som året før. For mennesker kan det at blive udsat for for høje niveauer af bly blandt andet give skader på nervesystemet. Fostre og små børn er særligt følsomme. At vi oftere og oftere udskifter og bortskaffer hjemmeelektronik betyder også, at mængden af ​​farligt affald stiger. (kilde Viivilla)

4 almindelige husholdningsgifte at undgå

Flygtige organiske forbindelser (VOC’er)

VOC’er er en gruppe kemikalier, der let fordamper og introducerer gasformige forurenende stoffer i hjemmet fra en række forskellige kilder. Der er over 400 forbindelser i VOC-familien, der er blevet identificeret i hjemmet, og af disse kan over 200 findes i tæpper.

Skimmelsvamp og andre svampetoksiner

Hver tredje person har haft en allergisk reaktion på skimmelsvamp. Mykotoksiner (svampetoksiner) kan forårsage en række sundhedsproblemer med kun en lille mængde.

Phthalater og PVC

PVC indeholder phthalater, en klasse af udbredte industrielle forbindelser kendt teknisk som dialkyl- eller alkylarylestere af 1,2-benzendicarboxylsyre. Der er mange phthalater med mange anvendelsesmuligheder, og lige så mange toksikologiske egenskaber. Disse kemikalier bruges hovedsageligt til at forlænge levetiden af ​​duftstoffer og blødgøre plast.

Tungmetaller

Metaller som arsen, kviksølv, bly, aluminium og cadmium, som er almindelige i mange områder af vores miljø, kan ophobes i kroppens bløde væv.

 

Konklusion – At undgå i stuen og resten af ​​hjemmet

​Som du har set i dette indlæg, er der masser af giftstoffer i vores boligindretning, som vi ikke tænker over. Vi taler meget om “bæredygtigt” i Sverige, men hvor bæredygtigt er det at omgive sig med giftstoffer hver dag? Her handler det om at handle mere bevidst og tjekke, hvor det inventar, du køber, kommer fra. Undgå billigt lort fra Kina, invester i stedet i skandinaviske kvalitetsmærker. Det koster måske lidt mere, men det redder dit helbred, og det kan ikke værdsættes af alle verdens penge.

    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Maria Ljungström

    Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

    Senaste inläggen

    Inredningsvis i medierne

    Følg boligindretning

    Om inredningsvis

    Inredningsvis er Sveriges mest populære side om boligindretning og livsstil, med tusindvis af læsere hver måned. Maria Ljungström grundlagde Inredningsvis, og hun har et sandt blik for, hvordan man får et hjem til at se luksuriøst og personligt ud.

    Annoncer

    info@inredningsvis.se

    Kontakt os

    Alle rettigheder forbeholdes - Copyright 2024