Renovera badrum själv – så här gör ni

Renover badeværelse selv- bedste tips

En badeværelsesrenovering giver mange fordele. Ombygning, ombygning og indretning med nye ting øger komforten. Med smarte materialevalg og nye badeværelsesmøbler kan det også være nemmere at holde orden og holde rent. Derudover stiger boligens værdi!

Du kan faktisk selv renovere dit badeværelse, i hvert fald til en vis grad. Der er nogle trin, som du skal overdrage til fagfolk, for at alt bliver gjort korrekt. I vores trin-for-trin guide får du alle de svar, du har brug for, når det kommer til selv at renovere dit badeværelse.

Planlægning og inspiration til renovering af badeværelser

Den måske mest spændende del af en renovering er planlægningsfasen. Det er her, du kan bruge din fantasi og hoppe ideer rundt for at komme med den perfekte plan. Lad planlægningen tage sin tid, det vil du tjene på i det lange løb.

Hvad planlægger du? Det er en del. Det smukke ved dette er, at du ikke selv skal finde ud af det hele. Du kan få masser af inspiration fra indretningsblogs og sociale medier, når du planlægger.

Når du planlægger, skal du overveje følgende:

● Placering af badeværelsesmøbler
● Hvilke materialer du vil bruge
● Hvad kan genbruges
● Sådan skal belysningen se ud
● Tegning af elektricitet
● Nye funktioner (f.eks. kabine, håndklædetørrer)

Plan for håndværkere

Der er nogle ting, som du bør overlade til de professionelle og nogle, som du skal hyre en handyman til. Til “vådrumskonstruktion”, som det hedder, er det klogt, hvis en kvalificeret fagmand udfører mange af trinene.

Ved el-arbejde er kravet om en fagmand absolut. Du må ikke gøre noget som helst på egen hånd. Alle trin, der involverer elektricitet, skal udføres af en elektriker. Det betyder, at elektrikeren skal komme mindst to gange under renoveringen.

En yderligere advarsel er på sin plads. Du kan udføre arbejde med fx vandtætning på egen hånd. Det kan dog blive en dyr historie i længden. Risikoen for fugtskader er sandsynligvis større, hvis du udfører arbejdet selv i forhold til, hvis du hyrer en håndværker.

Fugtskader kan være meget dyre at reparere. Måske skal du rive både gulv og vægge op, hvis noget går galt! Du risikerer også selv at skulle afholde alle omkostningerne, fordi husforsikringen ikke gælder, hvis arbejdet ikke anses for at være udført professionelt.

I renoveringen kan du også få brug for hjælp fra andre håndværkere, for eksempel tømrere og fliselæggere, alt afhængig af hvad du kan og hvor meget du laver på egen hånd. Er du usikker på noget, anbefaler vi, at du kontakter en fagmand.

I din planlægning af badeværelset bør du planlægge besøg af håndværkere. Du bør også planlægge, så håndværkerne bliver booket ind i den rækkefølge, de skal udføre arbejdet i. På den måde bliver det nemmere for alle parter, og du sparer tid.

Hvor lang tid tager det selv at renovere et badeværelse?

Du kan regne med op til tre måneder inklusiv al planlægning og arbejde. Selve arbejdet med en fuld renovering kan tage omkring tre uger.

Riv det gamle badeværelse ud

I denne del af jobbet kan du gøre meget selv. Der er virkelig ikke noget, en kvalificeret professionel behøver at gøre. Riv alt ud, du ikke vil beholde, inklusive fliser, tapet, badeværelsesmøbler, brønde og indretning.

Bare sørg for at slukke for vand og elektricitet, inden du starter! Sørg også for at beskytte resten af ​​dit hjem, når du river ned. Læg plastik ud og sørg for at have en god plan for, hvordan du samler alt affaldet.

Nye installationer og nyt rør

Når badeværelset er helt bart, kan du gå i gang med renoveringen. Her er nogle ting, du selv kan gøre, og nogle ting kun autoriserede fagfolk må gøre. Er du tilfældigvis kvalificeret indenfor både VVS og el, kan du selvfølgelig klare alt selv!

Det første trin er normalt at udskifte stifterne. Det andet trin bør være at sætte nye kloakrør og brønde i. Trin nummer tre er at trække elektricitet. Det er i denne tilstand, du kan flytte badeværelsesmøbler, forberede installationen af ​​nye funktioner og trække strøm til belysning.

På dette stadium opstår normalt den største fejl. Det handler om ikke at skifte rørene. Det kan føles som en unødvendig foranstaltning, og ikke sjældent bliver den helt glemt. Rør på badeværelset har en begrænset levetid, og hvis de begynder at blive dårlige, skal du udskifte dem. Ellers er der risiko for, at du skal rive hele gulvet op (i dit nyrenoverede badeværelse!) inden for et par år.

Hvad er et vådrumscertifikat?

Et vådrumsattest er et certifikat, som autoriserede VVS-firmaer udsteder, når de har udført arbejde på eksempelvis et badeværelse. Det er et bevis på, at arbejdet er udført efter de branchestandarder, der findes. At have et sådant certifikat er nødvendigt for at modtage erstatning fra husforsikring.

Nye vægge og nyt gulv

Når alt er klar “bag kulisserne” er det tid til at begynde at arbejde med overfladelagene, altså vægge og gulv (og evt. tag). Hvilke punkter er der tale om? Her er der ret meget, der skal laves og mange dele, du selv kan lave.

Start med at lægge gulvet. Spånplader til vådrum er det materiale du skal vælge. Glem ikke huller til afløb og brønde. Skal du lægge fliser, skal du supplere med såkaldt vådrumsplade. Det er også nu, du installerer gulvvarme. Det sidste trin er at spartle.

Næste skridt er at forstærke væggene de steder, hvor du skal have møbler, vandhaner, håndvaske mv. Det er især vigtigt for møbler, der skal hænge frit på væggen.

I næste trin skal du montere væggene (og evt. taget) og sørge for, at de er beskyttet mod vand og fugt. Gipsplader er et naturligt materialevalg til væggene. Når du har installeret dem, spartel og installer vandtætning. Brug vådrumsmaling til loftet.

Hvor meget koster det selv at renovere et badeværelse?

Tommelfingerreglen er, at en badeværelsesrenovering koster et sted mellem 20.000–30.000 SEK (uden ROT-fradrag) per kvadratmeter, hvis en virksomhed udfører arbejdet, og hvis badeværelset er af en standardtype uden en masse ekstraudstyr. Gør du noget af arbejdet selv, bliver det selvfølgelig billigere.

Klargør gulvet

Det meste af det grove arbejde er nu udført. Næste skridt er at gøre alt klar til fliser, fliser eller vådrumstæppe. Det er tid til at hyre en VVS-installatør, ikke kun til rørføring og installation, men også til at lægge vandtætning og kontrollere, at alt er i orden.

Selv i det næste trin gør du klogt i at hyre en professionel i det mindste for nogle dele. Det går ud på at lægge fliser/klinker eller vådrumstæppe/vådrumstapet. Det er vigtigt, at alt bliver gjort rigtigt!

Hvad hvis du selv udfører arbejdet, og noget går galt? Risikoen er, at forsikringen ikke dækker skader. Ansætter du en fagmand, får du en attest på korrekt udført arbejde og skulle der opstå en skade, gælder husforsikringen.

Fastgør inventar og saml installationer

I dette trin har du brug for hjælp fra en elektriker. Du kan også få brug for hjælp fra tømrere og blikkenslagere. Det er i dette trin, dit færdige badeværelse tager form. Nu sætter du toiletstol, toiletsæde, håndvask og armatur, bruser med mere op. Elektrikeren står for arbejdet med stikkontakter og belysning.

Opsummering – Renover badeværelse

En badeværelsesrenovering gør dit hjem mere behageligt og øger værdien af ​​din bolig. Da rummet har nogle særlige forhold, kræves der dog omhyggelig planlægning og en række forskellige elementer, for at alt er godt, sikkert og holdbart.

Der er nogle dele, du selv kan udføre, og noget arbejde, du ikke må udføre. Vi håber denne guide har givet dig mange brugbare svar!

    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Maria Ljungström

    Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

    Senaste inläggen

    Inredningsvis i medierne

    Følg boligindretning

    Om inredningsvis

    Inredningsvis er Sveriges mest populære side om boligindretning og livsstil, med tusindvis af læsere hver måned. Maria Ljungström grundlagde Inredningsvis, og hun har et sandt blik for, hvordan man får et hjem til at se luksuriøst og personligt ud.

    Annoncer

    info@inredningsvis.se

    Kontakt os

    Alle rettigheder forbeholdes - Copyright 2024