Et interiør med helt nøgne vægge opfattes ofte som stift og kedeligt. Et interiør med malerier på væggene bliver automatisk mere levende. Mange af os bruger malerier til at give vores rum karakter, men der er ofte plads til at tage svingene endnu længere.
Leder du efter tips til, hvordan du hænger malerier for at skabe et interiør, som du virkelig nyder? Her er artiklen til dig. Her er de 7 bedste tips, der kan gøre det lille ekstra derhjemme.
En billedvæg er simpelthen en samling billeder i forskellige størrelser, som du hænger på væggen. Med en kan du samle kunst, andre motiver og fotos til et dynamisk blikfang med meget at se på! En billedvæg fungerer lige så godt over sofaen i stuen, som den gør i soveværelset.
Samling og opsætning af en billedvæg behøver ikke at være kompliceret. Nogle grundlæggende tips kan dog være nyttige. De kommer her!
● Brug gerne et tema. Blander man kunst og fotos, forskellige farver, forskellige rammer osv., kan helhedsindtrykket blive lidt rodet. Sørg for, at helheden er harmonisk.
● Skitser din billedvæg, inden du sømmer og skruer. Tegn dit design på et stykke papir. På denne måde kan du eksperimentere med forskellige designs. Du kan selvfølgelig også lægge dine motiver ud på gulvet for at få et konkret billede af din forestillede billedvæg. Sørg for at have en plan, så du ikke skal skrue og skrue unødigt.
● Brug standardrammer. Med rammer i standardmål bliver det nemmere at skifte motiver, når du vil ombygge eller forny.
Mange indretningsbutikker sælger færdige billedvægge med både rammer og plakater i forskellige størrelser. Tips og forslag til design er også inkluderet. Der er også ofte mulighed for at tilpasse den færdige pakke med valg af andre motiver og andre rammer.
Det behøver ikke være særlig dyrt at forny med nye plakater i ny og næ. Måske kan du også have forskellige motiver til forskellige årstider? Hvis du tænker dig om, kan du sikkert finde på mange måder at udskifte og forny for at få variation på væggene.
En måde at finde både motiver og inspiration til eksempelvis billedvægge er at besøge indretningsblogs og læse indretningsmagasiner. Malerier og kunst er ofte i fokus for artikler, tips og guides. Hjemmet kan være endnu en inspirationskilde.
Et vigtigt tip er, at du vælger motiver og kunst med omhu. Vælg det, du kan lide at se på, og undgå at hænge malerier for blot at dække bare vægge. Vælger du kunst eller plakater tilfældigt, eller vælger motiver, der er trending i øjeblikket, er der risiko for, at du snart vil skifte.
Du bestemmer, hvad der er bedst for dig. Måske kan du lide fotografier eller berømte malerier. Måske er abstrakt kunst din favorit. Tænk frit!
Standardstørrelser for rammer til plakater og fotos er (alle mål i cm): 10 x 15, 20 x 30, 30 x 40, 40 x 50, 50 x 70 og 70 x 100.
Overvej størrelse og placering
At have et lille maleri på en større væg ser bare mærkeligt ud. Det er også et godt maleri på en lille væg. Så nøglen her er symmetri. Du får en symmetrisk indretning med malerier, hvis du tænker på at vælge den rigtige størrelse til din væg.
Placeringen på væggen er lige så vigtig. En slags grundregel er, at dine motiver skal være i øjenhøjde, og så menes motivets midte. Det betyder, at du bør hænge dine malerier op, så midten er et sted mellem 140-160 cm over gulvet. Hænger du motiverne højere eller lavere end det, kan interiøret opfattes som mindre symmetrisk og harmonisk.
Der er en lang række af selvklæbende søm, kroge og strimler at købe, hvis du ikke vil sømme eller skrue i væggen.
Bor og skru korrekt!
Til et motiv, der ikke vejer meget, kan du bruge selvklæbende strimler og kroge. Det gælder både træ, spånplader, gips og beton. Til tungere brædder skal du sømme (kun træ og spånplader!) eller bore.
Det behøver ikke at være så kompliceret at bore, men det er selvfølgelig godt at vide, hvordan man gør. Du ønsker, at dine malerier skal være stabile og ikke falde ned. Derudover er det godt, hvis du ikke beskadiger din væg og eventuelt tapet.
Til vægge af træ eller spånplader er en almindelig træskrue normalt tilstrækkelig. Det bliver ikke sværere end det. Til gips og beton kræves der lidt mere arbejde.
Du starter med at forbore. Til gips er en almindelig skruetrækker tilstrækkelig. Til beton har du muligvis brug for et kraftigere bor, et slagbor, for at lave hullet. Når du har et hul i væggen, sæt en prop i hullet, evt. med en hammer. Skru derefter skruen i stikket. Klar!
Når du hænger et maleri, behøver det ikke at være for evigt. Bare det at udskifte eller flytte rundt på motiver kan give din indretning et løft. Du får nye ting at se på og mere dynamik i dine rum. Det er her plakater er særligt nyttige, fordi de ikke behøver at koste meget.
Til sidst er det på sin plads at sige et par ord om, at malerier faktisk ikke skal op på væggen. De kan placeres næsten hvor som helst i ethvert rum. Hvis du tænker lidt frit, kan du helt sikkert finde på steder, hvor et flot motiv ville fremhæve din indretning.
Har du svært ved at komme med ideer? Her er nogle forslag:
● Placer et understøttet bræt i et lidt større vindue (du kan også læne det mod vinduet)
● Hvis du har et meget stort bræt, kan du stille det på gulvet og læne det mod væggen
● Fastgør kort eller små plakater til en snor (for eksempel med dekorative tøjklemmer) og fastgør enderne på hver side af et vindue eller en kortere indervæg
● Køb en gennemsigtig ramme med lidt dybde og pynt både inde og ude – placer i et vindue, på en kommode eller lign.
Malerier i form af kunst, plakater eller fotos er meget nyttige interiørdetaljer. Du kan hænge malerier i ethvert rum og gennem dit valg af motiver kan du skabe et interiør, der både giver en unik karakter og en stil, som du kan lide. Med malerier kan du også nemt forny og få variation.
I denne artikel har du 7 gode råd til, hvordan du kan hænge malerier op i hjemmet. Du kan både læse om valg af motiver, placering, hvordan du kan få inspiration og om hvordan du hænger motiverne op på den bedste måde. Forhåbentlig kan du få glæde af artiklen.
Alle rettigheder forbeholdes - Copyright 2024