Gödning gräsmatta tips - gör grannen grön av avund

Gødning af græsplæne: Din guide til en smuk have

Vi ønsker alle at have en smuk og frodig græsplæne, der står grønt hele året rundt. Om vinteren kan der være udfordringer med for meget regn eller sne, og om sommeren kan solens stråler svitse græsset og få det til at se brunt og kedeligt ud.

Samtidig findes der en lang række andre udfordringer der gør det svært at holde græsplænen fri for huller og pletter. Men med denne artikel vil vi gøre det nemt og overskueligt for dig at få din græsplæne til at stå flottere end nogensinde før ved hjælp af gødning!

Kort om gødning af græsplænen

De fleste græsplæner i Danmark kræver ekstra gødning for at holde sig smukke året rundt. Det skyldes græsset i de danske haver, i modsætning til græsset der vokser vildt i naturen, ikke får tilstrækkeligt med næring fra døde blomster, væltede træer og alle de andre naturlige kilder af næring.

Derfor er det vigtigt at man gøder sin græsplæne jævnligt, for at give græsset rigeligt med kvælstof, kalium og fosfor. Disse tre ingredienser er nøglen til en sund og frodig græsplæne, og det er altså disse typer du skal fokusere på når du skal shoppe efter gødning på planteskolen eller i havecentret.

Kombinationen af kvælstof, kalium og fosfor sikrer ikke blot en smuk farve på græsset, men gør også græsset sundere, og i stand til at modstå vejr og vind, såvel som overleve tørke eller måneder med ekstrem regn og slud.

Valg af den korrekte gødning til græsset

Som nævnt ovenfor, findes der især tre typer næring til græsset. Men i nogle tilfælde kan det være vigtigt at vælge en type gødning der indeholder mere af en vis type næring frem for de andre.

Tag hensyn til, hvilken type græs du har i din græsplæne. Forskellige typer græs har forskellige behov for næringsstoffer. Undersøg de specifikke behov for din græsart for at opnå optimal gødning.

Hvis du oplever at din græsplæne har en svag grøn farve, eller måske endda er mere gul end grøn, hvis græsset vokser langsommere end naboens, eller hvis du oplever svag og tynd græstørv, kan det skyldes plænen mangler kvælstof, også kendt som nitrogen.

Hvis græsset nærmest slet ikke vokser, eller hvis det tager en lilla eller rød farve, kan det skyldes mangel på fosfor. Du kan eventuelt prøve at hive en lille tørv græs op af jorden, mangel på fosfor viser sig nemlig også i form af svage rødder.

Hvis din græsplæne mangler kalium, kan man opleve svage stængler i græsset, gulning eller brunfarvning af bladene, såvel som øget modtagelighed over for stress og sygdomme.

Sådan forbereder du græsplænen for gødning

Når du har valgt den korrekte type gødning, er næste trin at klargøre græsplænen. Nedenfor kommer vi med et overblik over hvad du bør gøre inden du begynder med gødningen.

 1. Ryd plænen for blade, pinde eller sten, for at sikre en jævn fordeling af gødningen.
 2. Slå græsplænen grundigt et par dage før gødningen. Det vil hjælpe med at skabe en jævn overflade og forhindre ujævn optagelse af næringsstoffer.
 3. Vand plænen en dag eller to før gødning. Dette sikrer, at jorden er tilstrækkeligt fugtig, så gødningen kan opløses og trænge effektivt ind i rodzonen.

Når du har fulgt disse tre trin, er du klar til at gøde græsplænen efter forskrifterne på din valgte type gødning. Vær opmærksom på at der kan være forskel i fabrikanternes instruktioner, så hvis du før har brugt et specielt mærke, kan det være du skal benytte den nye gødning på en anden måde.

Hvordan årstiderne har indflydelse på græsplænen

Tag også hensyn til årstiden, når du planlægger din gødning. Græsset kan i den varme årstid kræve hyppigere gødning, siden græsset på dette tidspunkt er i en aktiv vækstperiode, mens græsset i den kolde årstid typisk kræver mindre og sjældnere gødning.

 • Forår: Anvend en afbalanceret gødning med et højere kvælstofindhold for at fremme sund vækst og grønning efter vinterens hviletid.
 • Sommer: Brug en gødning med langsom frigivelse og afbalancerede næringsstoffer for at opretholde væksten og bevare farven i de varmere måneder.
 • Efterår: Anvend en gødning med et højere fosfor- og kaliumindhold for at styrke rødderne og forbedre græssets mulighed for at modstå den kommende vinter.
 • Vinter: I områder med milde vintre kan man overveje en let anvendelse af en gødning med langsom frigivelse, for at tilføre næringsstoffer under hvileperioden.

Ofte stillede spørgsmål

Kan man gøde græsplænen for meget?

Ja. Det er muligt at give græsplænen for meget gødning. Følg altid vejledningen på den type gødning du har valgt. Hvis du eksempelvis oplever svage rødder, afbrændt græs eller andre tegn på for meget gødning, bør du holde en pause.

Er kalk det samme som gødning?

Nej. Kalk anvendes også tit til græsset, men det er for at hæve pH værdien, og ikke for at give næring til græsset.

Hvornår er det bedste tidspunkt at gøde min græsplæne?

Det er typisk bedst at gøde græsplænen om foråret og sommeren. Det afhænger dog af den specifikke type på græsset, såvel som typen af gødning.

Det kan også være effektivt at gøde græsset om efteråret, men om vinteren skal man anvende en særlig og langsom type gødning hvis man ønsker dette.

Hvor ofte skal jeg gøde min græsplæne?

Det afhænger af en række faktorer, såsom den specifikke græsart i haven, plænens jordbund, såvel som klimaet og den specifikke gødning der anvendes.

Vi anbefaler at du prøver dig frem med mindre mængder til at starte med, og så kan du altid opjustere løbende hvis græsplænen stadig mangler gødning.

Konklusion – Gødning af græsplæne

Vi har ovenfor beskrevet nogle af de bedste tips og tricks til hvordan du kan sikre en god gødning af din græsplæne, såvel som kommet ind på nogle af de mest typiske problemer man oplever i de danske haver.

Der findes selvfølgelig mere at skrive om dette emne, men vi håber at denne artikel har givet dig et godt udgangspunkt til at få en grønnere, smukkere og mere frodig græsplæne!

 

 

  Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i medierne

  Følg boligindretning

  Om inredningsvis

  Inredningsvis er Sveriges mest populære side om boligindretning og livsstil, med tusindvis af læsere hver måned. Maria Ljungström grundlagde Inredningsvis, og hun har et sandt blik for, hvordan man får et hjem til at se luksuriøst og personligt ud.

  Annoncer

  info@inredningsvis.se

  Kontakt os

  Alle rettigheder forbeholdes - Copyright 2024