20 nordiska trädgårdar värda att besöka

20 Nordiske haver værd at besøge

Et besøg i en smuk botanisk have eller en slotshave giver dig mulighed for at se og lære om planter. Ofte er der også aktiviteter for både voksne og børn. Mange destinationer har også en café eller restaurant sammen med hyggelige små butikker. Du kan selvfølgelig også bare slappe af og nyde det grønne.

Der er mange dejlige haver både i Sverige og i vores nordiske nabolande. Her får du tips om 20 nordiske haver, der er værd at besøge i Sverige, Norge, Finland og Danmark.

Haver i Sverige

Sverige er hjemsted for mange smukke haver. Fra Malmø i syd til Hemavan i Norrland – der er smukke steder at besøge i hele landet. Her er fem tips til haver, der er en omvej værd.

Ulriksdals have

Ulriksdals have er en af ​​de mest kendte slotsparker i Sverige. Det ligger lige ved siden af ​​Ulriksdal Slot, på E4 uden for Solna nord for Stockholm.

Slotsparken er i klassisk format med store arealer, udskårne buske, statuer og urner. I slotsparkens orangeri, bygget i Hedvig Eleonoras tid, er der et spændende miljø med eksotiske planter og skulpturer. I den nærliggende handelshave er der café og butik. I området er der desuden strand, kro og fine vandrestier.

Rosendals have

Rosendals handelshave ligger centralt på Djurgården i Stockholm. Det går tilbage til 1700-tallet og er i dag en given destination året rundt. Her arrangeres mange aktiviteter for besøgende i alle aldre.

Grunden er stor og omfatter en frugthave, en mark med selvplukkede blomster, en rosenhave, en køkkenhave, en legeplads og også en café, gårdbutik og bageri. Stockholmerne kalder selv området for byens grønne stue, og der er meget i det.

Fagernäs have

Fagernäs er en af ​​de nordligste haver i Sverige. Hjem siden 1921 er byen Boden i Norrbotten. Placeringen er forholdsvis central ved Luleåvägen i Fagernäs-kvarteret.

Fagernäs er en erhvervshave af den større størrelse med blomster, planter, frøplanter og diverse tilbehør til salg. Drivhuset fyldes med nye planter hver uge.

Gunnebo have

Gunnebo have ligger ved slottet af samme navn, mindre end 15 minutter i bil fra det centrale Göteborg. Her er der flere forskellige haver med flere forskellige stilarter sammen med butik, restaurant og bager.

Ved siden af ​​slottet ligger en klassisk slotspark med eksotiske planter, statuer og buske i formklippet stil, der går under navnet Lustträdgården. I området omkring slottet er der desuden to køkkenhaver og den såkaldte engelske park.

Sofiero slott speglar sig i dammen. Foto sofiero.se

Sofiero Slotshave

Sofiero slotshave ligger lige nord for Helsingborg i Skåne. Her er der både en klassisk slotspark og mange flere innovative faciliteter. En specialitet i parken er samlingen af ​​rhododendron. En anden er samlingen af ​​dahliaer. Sofiero er en af ​​de mest berømte og populære haver i Sverige.

Slotsbygningen rummer både café, butik og restaurant. Sidstnævnte har en smuk udsigt over de frodige omgivelser og Øresund.

Højdepunkter hos Sofiero:
● Dronning Ingrids duftende have
● Jubilæumshave
● Dronning Silvias blomstersmykker
● Rosenvandringen
● Kronprinsesse Margaretas blomstergade

FAQs – Nordiske haver

Hvilken er den mest populære slotshave i Sverige?

Ifølge bedømmelser og anmeldelser på rejsesiden Tripadvisor er parken ved Sofiero Slott den mest populære i Sverige.

Hvilken er den ældste botaniske have i verden?

Padovas botaniske have (orto botanico) i Italien siges at være den ældste i verden. Det blev allerede grundlagt i 1545.

Hvad hedder have på forskellige sprog i Norden?
● Dansk: har
● Norsk: hage
● Finsk: tuttu
● Islandsk: garði

Hvilke botaniske haver er der i Sverige?

Der er 14 botaniske haver i Sverige. Den største er i Gøteborg. Forskellige parker har forskellige specialer, men fælles for dem alle er, at de har sektioner med planter fra forskellige geografiske områder i Sverige, Norden og verden.

Norske haver

Norge har en mangfoldighed af botaniske haver med forskelligt fokus. I syd er der mange klassiske parker og længere mod nord er der parker og faciliteter med fokus på det nordiske klima. Her er fem tips om norske haver, der er et besøg værd.

Tromsø Botaniske Have

Tromsø Botaniske Have er et fascinerende sted. Det er arktisk-alpint og er faktisk langt over polarcirklen. Ikke overraskende er det verdens nordligste botaniske have.

Det 1,8 hektar store område står i fuldt flor i månederne med midnatssol. Her blomstrer planter fra både de arktiske, antarktiske og alpine områder. Haven ligger på øen Tromsøya i det nordlige Norge. Den nemmeste måde at komme til byen og stedet på er med fly.

Landsbyparken

Landsbyparken ligger centralt i Norges næststørste by, Bergen. Det er en klassisk bypark i stort format, der fungerer som en oase i byen.

Haven rummer en smuk pavillon, statuer, klippede buske og træer og masser af blomsterarrangementer. Direkte tilstødende er en anlagt dam med et springvand, der er omkranset af gangbare alléer med løvtræer.

Stavanger Botaniske Have

I det vestnorske Stavanger ligger en botanisk have, der huser mere end 3.000 plantearter fra hele verden. Et speciale er den geografiske have. Planter fra hele verden er samlet her fra steder, der har samme klima som Stavanger.

Haven omfatter også en park, en dam med usædvanlige arter og endda en urtehave. Området ligger lige syd for det centrale Stavanger.

Blomst og Fjer

Flor og Fjære er et spændende rejsemål for både store og små. Denne park ligger på en ø uden for Stavanger i det vestlige Norge og kræver en 20-minutters sejltur fra Stavanger for at komme dertil.

Flor og Fjære er bygget op omkring små vandløb, hver i centrum af forskellige miljøer med forskellige typer af flora og fauna. Der er en restaurant her, men ingen overnatning.

Rex Garden

Rex Garden er en unik naturpark og have i det vestlige Norge lige nord for Haugesund. Her tilbydes besøgende blandt andet en unik samling af rhododendron i et frodigt miljø på bjergskråningerne.

Parken rummer flere tusinde rhododendronplanter og er dekoreret hist og her med træskulpturer. Stierne i parken er forbundet med stier på bjerget, hvilket er perfekt til dem, der kan lide at kombinere smukke udsigter med motion.

Danske haver

Er du på ferie i Danmark, har du alle muligheder for at besøge smukke haver og parker. Her kan du finde både klassiske parker, store slotshaver, moderne botaniske parker og andre dejlige oaser.

Forlystelsespark

Tivoli i København er ikke bare en forlystelsespark. I området er der mange grønne og blomstrende områder. Tivoli ligger centralt i København lige ved banegården.

Parterre Gardens er et område med stauder, blomstrende buske og masser af georginer. Bambuskogen-området har især elementer af bambus, samt orientalske planter og rododendron. Pergola Gardens fokuserer på spiselige planter med smukke farver. Hanging Gardens er en parkhave og i orangeriet er der flere eksotiske planter.

De japanske haver

De Japanske Haver er en forlystelsespark med forskellige haver med japansk tema. Området ligger i Broby på den fynske ø, lige syd for Odense.

Haverne er seks i antal. Orientalske planter, natursten og rindende vand er karakteristiske for miljøet. Der er også en cafe i området, der har både japanske og danske menuer.

Frederiksborg Slot

Frederiksborg Slot er et af Danmarks mest kendte slotte. Den ligger i Hillerød i det nordlige Sjælland. Fra Helsingborg på svensk side tager turen godt halvanden time med færge og bil.

Frederiksborg Slot har en storslået slotshave i barokstil med symmetri og geometriske mønstre i midten. Parken er en af ​​de største slotsparker i Europa. Grunden omfatter også en have i engelsk stil og en have i romantisk stil.

Egeskov

Egeskov slot på Fyn rummer mange historier, og slottet er generelt et besøg værd. Den ligger i Kvändrup på Sjælland. Med bil fra København tager turen cirka to timer.

Byggeriet af slotsparken begyndte i 1713. I dag er her tre labyrinter, hvoraf den ene formentlig er den største i verden. Udover de unikke labyrinter er der parkområde, masser af haver med forskellige orienteringer og mange aktiviteter for både store og små.

Højdepunkter på Egeskov Slot:
● Den Blå Have (labyrint)
● Skulpturpark
● Baronessens Have
● Den engelske have
● Dufthave
● Livets Have

Botanisk have i Aarhus

Den botaniske have i Aarhus er et sted med både danske, europæiske og tropiske planter. I alt er der omkring 2.000 planter i området. Den botaniske have ligger næsten i centrum af Aarhus i Jylland.

Der er en park og en café i området. I centrum står dog de enorme drivhuse, der kan holde passende temperaturer året rundt. Der er en række spændende temasteder at udforske.

Finske haver

Det relativt barske klima i Finland betyder, at antallet af mere typiske haver er færre end i for eksempel Sverige. Finland har heller ikke ret mange slotte og herregårde med tilhørende parker. Der er stadig nogle gode råd at nævne. Her er fem tips til haver at besøge i Finland.

Kajsaniemi botanisk

Kajsaniemi botaniske have består af en udendørs have og en række magisk smukke drivhuse. Udendørs er der fokus på specifikt nordiske temaer, mens drivhusene rummer mere eksotiske planter. En specialitet er muligheden for ikke kun at se og lugte planter, men også at mærke dem.

Kajsaniemi ligger centralt i Helsinki, væg til væg med banegården og med mange gode overnatningssteder lige i nærheden.

Runsala Botaniske Have

Runsala botaniska er et anlæg med frem for alt tropiske planter. Det ligger lige uden for det centrale Turku i det sydvestlige Finland. En rejse i bil fra centrum tager cirka 10 minutter.

Her kan du se planter fra regnskove, subtropiske miljøer, middelhavsklimaer, ørkener og meget mere året rundt. Haven består af seks dele med i alt over 2.000 forskellige planter. Udendørs, fra april til november, kan anlægget også prale af 23 hektar med over 3000 forskellige planter.

Botania i Joensuu

Botania er navnet på en botanisk have i byen Joensuu i det østlige Finland, cirka fem timers kørsel fra Helsinki. Der er både en stor udendørs have, et stort område med eksotiske planter under tag og et akvarium. En specialitet hos Botania er alle sommerfugle, der lever frit indendørs.

Botania er også et spændende sted for kunstelskere. Her er både permanente og midlertidige udstillinger. Der er også en café at besøge i området.

Oulu Botaniske Have

I Oulu i det nordlige Finland findes en af ​​verdens nordligste botaniske haver. Det drives af universitetet i Oulu og har plads til mere end 4000 forskellige planter fra hele verden.

Romeo-drivhuset på grunden huser tropiske og subtropiske planter, herunder frugter, kødædende planter og orkideer. I drivhuset Julia er der i stedet fokus på middelhavsklimaet. Udearealet dækker mere end 16 hektar og har en blanding af kulinariske og lægeplanter.

Arboretum Mustila Fonden

Arboret Mustila Foundation er et såkaldt arboret, det vil sige en plantning af buske og træer. Området ligger i Elimäki i det sydlige Finland, cirka 120 km nordøst for Helsinki.

I området findes en meget omfattende samling af træer og buske typiske for det nordiske klima sammen med blomstrende planter som azalea og rhododendron. Arboretum Mustila har også en lille cafe, som er åben i de varme måneder.

Konklusion – Nordiske haver

Som du har set i dette indlæg, er der masser af smukke haver i Norden, som er værd at besøge denne sommer. Her i Gøteborg, hvor jeg bor, har vi Gunnebo Have og Botanisk Have. Jeg kan råde dig til at besøge sidstnævnte i sensommeren. Det er da deres berømte Dahlia-have blomstrer. Det er et uforlignelig syn af smukke majestætiske Dahliaer af alle slags og størrelser.

BONUSTIP: Jeg vil også gerne påpege, at Hjärtjuvel Buddhistcenter i Gøteborg i foråret/sommeren har udendørs meditation i Botaniska. En fantastisk mulighed for at møde andre og meditere og samtale i Botaniskas smukke omgivelser og natur.

  Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i medierne

  Følg boligindretning

  Om inredningsvis

  Inredningsvis er Sveriges mest populære side om boligindretning og livsstil, med tusindvis af læsere hver måned. Maria Ljungström grundlagde Inredningsvis, og hun har et sandt blik for, hvordan man får et hjem til at se luksuriøst og personligt ud.

  Annoncer

  info@inredningsvis.se

  Kontakt os

  Alle rettigheder forbeholdes - Copyright 2024